Hypotéky za 3 % i více. Kam až porostou sazby?

Hypotéky za 3 % i více. Kam až porostou sazby?

Zatímco v červenci a srpnu se hypoteční úvěry poskytovaly se sazbou okolo 2 %, podzimní měsíce přináší citelné zdražení. Přesto zájem o hypoteční úvěry neklesá, banky hlásí rekordní měsíce. Ke konci roku by se objem poskytnutých hypoték mohl pohybovat okolo 400 miliard.

Průměrná hypotéka na tři miliony

Nejčastějším úvěrem, který si Češi sjednávají, je úvěr na koupi bytu v pořizovací hodnotě okolo 3 miliónů korun. Byty ve velkých městech se proto stávají stále nedostupnější, klesá i atraktivita bytů pořizovaných na investici. Mnoho osob už od nákupu vlastního bydlení ustoupilo a zůstávají v dlouhodobých pronájmech.

ČNB zvyšuje sazby

Česká národní banka dramaticky zvýšila základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí výpočet sazeb pro poskytované úvěry. Ačkoliv se do sazeb hypotečních úvěrů spíše promítá inflační očekávání na příštích 5 až 10 let (než navýšení od ČNB), na navýšení úrokové sazby banky zareagovaly a hypoteční úvěry zdražují. Na zvýšení sazeb nejrychleji zareagovala Česká spořitelna a ČSOB, v říjnu se hypoteční úvěry poskytovaly v průměru za 2,7 %. Nad hranicí 3 % se úvěry naposledy poskytovaly před rokem 2013.

Do konce roku existuje předpoklad, že se objem hypotečních úvěrů přiblíží k hranici 400 miliard korun. Zájem o hypoteční úvěry nepolevuje ani přes výrazná zdražení.

Splátky úvěru nad 20 tisíc korun

Při úvěrech s jistinou 3 až 5 milionů je zřejmé, že dlužníky čekají vysoké měsíční splátky. Běžně se splátky úvěrů na 3 miliony se splatností 20 let pohybují okolo 17 tisíc, splátky úvěrů na 4,5 milionů se splatností 20 let by vycházely nad 26 tisíc korun. Je zřejmé, že tak vysoký závazek si nemohou dovolit single domácnosti nebo například domácnosti, kde je jeden z partnerů na rodičovské dovolené nebo v dlouhodobé pracovní indispozici.

Pořízení nemovitosti na hypoteční úvěr pečlivě zvažujte, jedná se o dlouhodobý závazek a splácení hypotéky výrazně zasahuje do rodinných financí.

Vláďa MUSIL
Autor: Vláďa MUSIL

 Vím, jak lze prodat nemovitost bezpečně, rychle a za nadstandardní cenu.

Přeji krásný a pohodový den.

     Vítám vás na mých webových stránkách. Jmenuji se Vladimír Musil a jsem privátní realitní makléř. Pomáhám lidem v oblasti realit. Specializuji se na prodej a pronájem bytů, rodinných domů a pozemků v Praze a okolí. Realitám se věnuji od roku 1999, privátně od roku 2001. Během té doby jsem získal nemalé znalosti a zkušenosti a mám za sebou nepočítaně spokojených klientů. Příčinou tohoto úspěchu je fakt, že poskytuji kvalitní a profesionální služby a že mě tato práce skutečně baví. Mým cílem je především po všech stránkách maximálně spokojený klient, který se na mě obrátil a vložil ve mě důvěru. Vždy preferuji individuální přístup, neboť si uvědomuji, že každý klient má své potřeby a vyhovuje mu jiný způsob jednání. V mnoha případech je to potvrzeno tím, že se na mě klienti obracejí opakovaně nebo mé služby doporučí svým známým. Většinu svých obchodů jsem zrealizoval na základě doporučení mých klientů.

     Svým klientům poskytuji kompletní služby. S prodejem jakékoliv nemovitosti je spojeno několik, pro laika často neznámých činností, které je třeba realizovat tak, aby vše probíhalo podle zákonných norem s nimiž nemá většina lidí dostatečné zkušenosti. Spolupracuji s opravdovými odborníky v oboru, zavádím a využívám moderní technologie, které zvyšují atraktivitu každé nemovitosti, což zvyšuje zájem o danou nemovitost, a tím i její cenu. Když se objeví nečekaný problém nebo nepříjemná, zdánlivě neřešitelná situace, tak se nezaleknu, ale naopak, je to pro mě výzva. Vše dělám s jasným cílem - prodat nemovitost za co nejvyšší cenu k plné spokojenosti klienta. 

     A navíc, má spolupráce s klientem nekončí prodejem či pronájmem nemovitosti. Při vzniku jakýchkoliv následných situací nebo při potřebě dalších konzultací či pomoci zůstávám klientům plně k dispozici = jsem jejich privátní realitní makléř.

     Tyto stránky vznikly proto, abych zde prezentoval, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Nezařazuji do nabídky desítky nemovitostí, o kterých pak nemohu mít přehled, nemohu znát jejich specifika a dostatečně se věnovat jejich prodeji. Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta, přičemž dbám na své dobré jméno a na pověsti. Baví mě práce s lidmi a jejich spokojenost mě stimuluje a dodává mi energii. 

     Pokud vás cokoliv dalšího zajímá nebo se třeba jen chcete na něco zeptat, neváhejte mě kontaktovat. Rád vám vše vysvětlím ať už po telefonu nebo se sejdeme třeba u dobré kávy.            

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů